MEKATRONİK PROGRAMI

KURUL
Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı Ege Meslek Yüksekokuluʼnun önerisi ve Yükseköğretim Yürütme Kurulu  22/02/2012 tarihli  kararı ile  kurulmuştur.  Program 2013-2014 eğitim-öğretim yılında İngilizce hazırlık  sınıfı ile eğitime başlamıştır.

MİSYON
Mekatronik programının misyonu; ileri teknolojiye odaklı, dinamik,  disiplinlerarası ve çok disiplinli programların oluşturduğu sinerjiyle; ulusal ve uluslararası düzeyde teknolojiyi takip edebilen, yönlendiren, topluma ve çevreye duyarlı, takım çalışmasına yatkın, liderlik yetenekleri gelişmiş,  yaratıcı, araştırmacı ve girişimci teknikerler yetiştirmektir.

VİZYON
Ulusal ve uluslararası düzeyde teknolojik faaliyetlerde etkin rol alan, mezunları evrensel düzeyde kabul gören bir program olmaktır.

ÇALIŞMA ALANLARI
Mekatronik son 30 yıl içinde yaşadığımız teknolojik gelişmelerin sonucu olarak ortaya çıkmış ve gelişmiş, çok disiplinli bir bilim dalıdır. Mekatronik Teknikeri; akıllı bir elektro-mekanik sistemin kurulumunu, bakımını,  tamirini  ve  işletmesini  yapan nitelikli teknik elemandır. Bu tür akıllı elektro-mekanik sistemlerin, üretim, otomotiv, havacılık, savunma sistemleri,  tıp sektörleri  başta olmak üzere, tarım ve hayvancılık gibi sektörlerde de uygulama alanları bulunmaktadır.
*Otomotiv; taşıtlarda hava yastığı güvenlik sistemleri, ABS fren sistemleri,  uzaktan  kumandalı kapı  kilitleri,  sürüş  ve  seyir denetimi, motor ve güç sistemleri denetimi sistemleri.
*Üretim; NC, CNC tezgahlar, hızlı protip üretim tezgahları ve benzeri  otomatik üretim tezgahları, değişken hızlı matkaplar, sayısal tork anahtarları.
*Ofis makinaları; fotokopi makinaları, yazıcı, faks makinaları. Medikal cihazlar; MR cihazları, atroskopik cihazlar, ultrasonik problar, cerrahi robotları.
*Görüntü işleme;  Otomatik odaklamalı fotoğraf  makinaları, video kameralar, kalite denetiminde kamera kullanımı. Havacılık;  Uçuş  denetim  sistemleri,  iniş  sistemleri,  kokpit kumanda ve cihazları.
*Ev otomasyonu; Garaj kapısı otomatik açma sistemleri, yangın ve güvenlik sistemleri, iklimlendirme denetim sistemleri.
*Ev gereçleri: Çamaşır makinaları, bulaşık makinaları, otomatik buz makinaları.
*Fabrika  otomasyonu;  Üretim  bantları,  paketleme uygulamaları, endüstriyel robotlar, malzeme test cihazları, el ve otomatik kumandalı hidrolik krenler, taşıma  ve inşaat makinaları, otomatik etiketleme cihazları.
*Tarım  ve  hayvancılık; otomatik ekim  ve  hasat makinaları, otomatik sağım makinaları, tarım robotları, sera otomasyonu.
Mekatronik Programı Laboratuvarları
*Temel Elektrik-Elektonik Laboratuvarı
*Sayısal Elektronik ve Mikrodenetleyici Laboratuvarı
*CAD-CAM Laboratuvarı
*Bilgisayar Laboratuvarı
*Otomasyon ve Robotik Laboratuvarı (İZKA Projesi ile kuruldu)
*Hidrolik ve Pnömatik Laboratuvarı (İZKA Projesi ile kuruldu)
*Proses Kontrol ve Ölçme Laboratuvarı (İZKA Projesi ile kuruldu)
Programa Kimler Kabul Edilir
Meslek  Liseleri,  Teknik  Liseler,  Anadolu Meslek  Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerinin elektrik, elektronik, makine, motor, tesisat teknolojisi bölümleri ve diğer liselerden YGS-1 puan türü ile öğrenci kabul etmektedir.
Mezun Olma Koşulları
Programımızda bir yıl süreyle zorunlu İngilizce Hazırlık eğitimi verilmektedir. Programdan mezun olabilmek için öğrencinin İngilizce  Hazırlık eğitimini takibeden 4 yarıyılda verilen  120
AKTSʼlik derslerin tamamını başarmış ve programda 2. ve 4. yarıyıllardaki Sektör Uygulamasını tamamlamış olması  gerekmektedir. Sektör uygulaması staj çalışmasına karşılık gelmekte olup, yürürlükteki 40 iş günü stajı kapsamaktadır.